Σάββατο 27 Απριλίου 2013


Η μόδα της βίας!



Την προηγούμενη φορά οι χρυσαυγίτες μπήκαν νύχτα και έφυγαν νύχτα, πριν καλά καλά γίνουν αντιληπτοί. Αυτήν τη φορά μπήκαν μέρα μεσημέρι κι έφυγαν σαν κύριοι, τρόπος του λέγειν, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Η Αστυνομία που κάλεσε η διοίκηση του Νοσοκομείου της Νίκαιας έφτασε την ώρα που έφευγαν κι έτσι δεν έκανε τίποτα.
Να, λοιπόν, άλλη μία πρωτιά. Τα παλιά χρόνια, ίσως ακόμα και σήμερα, στους χώρους γύρω από τα νοσοκομεία υπήρχαν πινακίδες που έγραφαν «Ησυχία». Τώρα, κατά τα φαινόμενα, κομματικές αντιπροσωπείες, με τα λάβαρα και τα ρόπαλά τους, μπορούν να κάνουν κομματική προπαγάνδα και να στήνουν «χάπενινγκ» στον χώρο των νοσοκομείων, αδιαφορώντας και παραβιάζοντας ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.
Δεν υπάρχει ασφαλέστερος δρόμος για την κατάλυση της Δημοκρατίας από αυτήν την εξοικείωση με την αυθαιρεσία και τελικά τη βία. Η οποία από καιρό βρίσκεται, βέβαια, ανάμεσά μας. Τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για την Ελλάδα δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας. Τρεις δολοφονίες, 66 θύματα με βαριές σωματικές βλάβες και συνολικά 154 ρατσιστικές επιθέσεις, σε πολλές από τις οποίες πήραν μέρος νεαροί με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, είναι ο αποτρόπαιος λογαριασμός.
Ακόμα και στη Θράκη, σε βάρος μουσουλμάνων, ομάδες αφρόνων τραμπούκων προκαλούν επεισόδια και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Για όσους μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα των σχέσεων στην περιοχή πρόκειται για συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της προδοσίας. Κι είναι ευτύχημα το ότι η τοπική κοινωνία, απείρως σοφότερη, έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να τους απομονώσει και να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη μειονότητα.
Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης οι ναζιστικές οργανώσεις έχουν τεθεί εκτός νόμου κι ακόμα και η άρνηση της ύπαρξης του ολοκαυτώματος αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε πολλές χώρες, εξάλλου, υπάρχει ειδική νομοθεσία κατά της ρατσιστικής βίας αλλά και κατά της ρατσιστικής προπαγάνδας, η οποία υποδαυλίζει τη βία.
Είναι προφανώς καιρός να γίνει αυτό το βήμα και στην Ελλάδα - άλλωστε υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο νόμου ήδη από το 2011 κι έχει κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.
Ομως, δεν αρκεί. Υπάρχουν ήδη αρκετά περιστατικά στα οποία στελέχη της Χρυσής Αυγής παραβίασαν ανοιχτά τον νόμο - για παράδειγμα καταστρέφοντας τους πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών.
Επισήμως η οργάνωση αρνείται ότι έχει σχέση με τα κρούσματα βίας, υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι μέλη της τουλάχιστον συμμετέχουν συστηματικά σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Είναι, λοιπόν, καιρός οι εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν αυτές τις σχέσεις, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις πραγματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής. Για το αν τελικά αυτή η οργάνωση μπορεί να είναι νόμιμη σε μια Δημοκρατία.
Η ναζιστική ή αρχαιοπρεπής μπουρδολογία των μελών της, το αν θέλουν να δηλώνουν δωδεκαθεϊστές ή να τιμούν το θερινό ηλιοστάσιο, ουδόλως ενδιαφέρει. Μπορεί να το αναλάβει ο μητροπολίτης Πειραιώς και να τους καταγγείλει για ειδωλολατρία και ας καθαρίσει με τον Ναυπάκτου που τους θεωρεί καλά παιδιά.
Ομως, η εξοικείωση και τελικά η κοινωνική αποδοχή της βίας πρέπει να σταματήσουν. Κι όσοι, ελαφρά τη καρδία ίσως, γοητεύονται από τα μαύρα μπλουζάκια, τις μπότες και τον ιδεολογικό τσαμπουκά, να τεθούν ενώπιον των ευθυνών και των επιλογών τους. Διαφορετικά κινδυνεύουμε το κακό να γίνει μόδα!

ΕΘΝΟΣ 26/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου