Πέμπτη 25 Απριλίου 2013


Μποφόρ και γλάστρες!



Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα βιντεάκι με τις προσπάθειες του «Αδαμάντιος Κοραής» να δέσει στην Κίμωλο με 9 μποφόρ. Αν προς στιγμή ξεχνούσε κανείς τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργούσε για το νησί -στο κάτω κάτω κάποιοι μπορεί να είχαν ανάγκη γιατρού-, το βίντεο άγγιζε τα όρια της φάρσας.
Οι επιβάτες, γέροι, γυναίκες, παιδιά, για να διασχίσουν τα λίγα μέτρα της προβλήτας έως το καράβι έκαναν κανονικό χειμερινό μπάνιο. Τα αυτοκίνητα σημάδευαν τον καταπέλτη και πάταγαν τέρμα το γκάζι να προλάβουν όσο ήταν σε επαφή με την προβλήτα. Ακόμα κι ο καβοδέτης κάποια στιγμή παρασύρθηκε από ένα δυνατό κύμα και παραλίγο να βρεθεί στη θάλασσα. Τον έσωσαν οι συνάδελφοί του.
Το βίντεο θα έκανε μια ενδιαφέρουσα αντίθεση στην εικόνα που δημιούργησε για την Ελλάδα το περίφημο διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο - εικόνα που εμπέδωσε την αντίληψη για τους τεμπέληδες Ελληνες στην Ευρώπη. Νησιά, θάλασσα, ουζάκι, καλοπέραση με τα λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων. Ο χειμώνας απλώς δεν υπάρχει στο μυαλό τους.
Δυστυχώς είναι αργά. Στις σχολές επικοινωνίας υποστηρίζουν ότι η εικόνα που διαμορφώνουν οι πολίτες για ένα θέμα -στην προκειμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα- είναι υπόθεση ενός ή δύο το πολύ εικοσιτετραώρων. Μετά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν γνώμη.
Κι όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, με τις εντυπώσεις ασκείται πολιτική - στη δική μας την περίπτωση συχνά πολιτική σε βάρος μας γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε χάσει τις εντυπώσεις.
Τελευταίο κρούσμα η έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για τον πλούτο των νοικοκυριών, σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι αλλά και πολλοί άλλοι νότιοι είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς. Στο μυαλό των περισσότερων Γερμανών θα μείνει ασφαλώς το εξώφυλλο του «Σπίγκελ» με έναν αγρότη -Ελληνα, Κύπριο, Ιταλό, δεν είναι σαφές- καβάλα σε ένα γαϊδουράκι με δυο κοφίνια γεμάτα ευρώ. Γιατί να πληρώνουμε εμείς για να τους σώσουμε και δεν αξιοποιούν τον πλούτο τους, είναι το μήνυμα προς τους αναγνώστες.
Η έρευνα βέβαια -αν και περιέχει στοιχεία για προβληματισμό- έχει πολλαπλά λάθη που επισημάνθηκαν αμέσως από τους επιστήμονες. Το πιο χαρακτηριστικό -για την Ελλάδα- είναι ότι πρόκειται για στοιχεία του 2009, όταν βέβαια οι τιμές των ακινήτων ήταν πολύ διαφορετικές. Κι ο πλούτος των Ελλήνων προκύπτει κυρίως από την ιδιοκατοίκηση. Με διαφορετικούς υπολογισμούς οι Γερμανοί είναι οι δεύτεροι πλουσιότεροι στην Ευρώπη, πολύ πάνω από όλους του νότιους. Αλλά βέβαια οι αντιρρήσεις δημοσιεύτηκαν κυρίως σε εξειδικευμένα περιοδικά. Οι εντυπώσεις έμειναν.
Στις σχολές δημοσιογραφίας η αλήθεια παρουσιάζεται σαν ένα κρεμμύδι. Την πλησιάζουμε μέσα από διαδοχικές αποκαλύψεις που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Η αρχική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά, πολλές φορές ανατρέπεται πλήρως. Αυτό όμως προϋποθέτει χρόνο για έρευνα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει. Γι' αυτό και οι απεγνωσμένες προσπάθειες των επικοινωνιακών επιτελείων να κερδίσουν τις εντυπώσεις ακόμα και με ψεύτικα στοιχεία.
Η άλλη όψη αυτού του προβλήματος βέβαια είναι η πολιτική που ασκείται με στόχο μόνο τις εντυπώσεις. Εδώ δεν χρωματίζεις απλώς τα γεγονότα αλλά δημιουργείς «γεγονότα» για να κερδίσεις εντυπώσεις. Οι διανομές τροφίμων «μόνο για Ελληνες», τα σόου στη Βουλή ή στις τηλεοράσεις με ύβρεις και χαστούκια ή με σημαίες και πλακάτ. Τελευταίο κρούσμα η «πρόταση» των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αποχωρήσουν από τη Βουλή, όπου, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, «αισθάνονται σαν γλάστρες». Νομίζουν προφανώς ότι θα τους περάσει αν αποχωρήσουν...

ΕΘΝΟΣ 20/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου