Πέμπτη 25 Απριλίου 2013


Συγνώμη λάθος!



Αμα έχεις τέτοιους συντρόφους, δεν χρειάζεσαι εχθρούς. Γιατί, βέβαια, τέτοια απαξίωση πολιτικού αρχηγού από το ίδιο του το κόμμα δεν έχουμε ξαναδεί. Να βγαίνουν τα στελέχη του και να λένε ότι έκανε ένα «φραστικό» λάθος. Περίπου δεν μιλά καλά τα ελληνικά, δηλαδή. Μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι ανάλογο με πολιτικούς αρχηγούς άλλων κομμάτων; Να έβγαινε π.χ. ο Κεδίκογλου να διορθώσει τον Σαμαρά, η Φώφη τον Βενιζέλο - προσθέστε ονόματα κατά βούληση. Για να μην πάμε παλιότερα σε Κωνσταντίνο Καραμανλή ή Ανδρέα Παπανδρέου και μας πιάσουν τα γέλια.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κάνει δηλώσεις ο κ. Τσίπρας θα ρωτάμε και το γραφείο Τύπου να μάθουμε αν τα είπε σωστά.
Τώρα, αν έκανε πράγματι λάθος ή αν προσπάθησε -κι έκανε αμέσως πίσω- να διορθώσει λίγο τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας γελάσω. Μάταιος κόπος πάντως. Γιατί αυτή η γραμμή «καταργώ το Μνημόνιο και παραμένω στο ευρώ» απλώς δεν βγαίνει. Οποιο λεκτικό ακροβατισμό κι αν σκαρφιστούν.
Δεν έχει ίσως νόημα να επαναλάβει κανείς τα οικονομικά επιχειρήματα. Με δυο λόγια, αν και όταν έρθουμε σε ρήξη με την Ευρώπη, πολύ απλά θα κλείσουν οι πηγές χρηματοδότησης, ακόμα και για εισαγωγές. Θα είμαστε μια οικονομία σε πολιορκία και γρήγορα θα αναγκαστούμε να πάμε στη δραχμή για να ξεφύγουμε από την ασφυξία.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το γνωρίζει καλά και γι' αυτό δεν πιέζει να γίνει αποδεκτή στον ΣΥΡΙΖΑ η θέση του για τη δραχμή. Αρκεί να έρθουμε σε ρήξη με την Ευρωζώνη για να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία χωρίς επιστροφή. Υπάρχει φυσικά ο κίνδυνος της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Αν τον αποφύγει όμως, θα είναι ανοικτός ο δρόμος για τις αλλαγές που ονειρεύονται οι συνιστώσες «με κατεύθυνση τον Σοσιαλισμό».
Ο μόνος (σοβαρός) οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει το αντίθετο, φαίνεται πως είναι ο κ. Σταθάκης. Ο οποίος σημειωτέον απέφυγε να αδειάσει τον κ.Τσίπρα και να μιλήσει περί λάθους. Χθες λοιπόν ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε δύο νέες ιδέες μιλώντας στον Σκάι για την πολιτική της Αριστεράς.
Η πρώτη, ότι όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν τις εκλογές του Ιουνίου, όταν ήταν απαραίτητο να πάρουμε τη δόση για να καλύψουμε τρέχουσες δαπάνες.
Σήμερα όμως η ανάγκη αυτή εξαλείφεται καθώς η χώρα περνά σε πρωτογενή πλεονάσματα κι έτσι δεν χρειαζόμαστε άμεσα τα ευρωπαϊκά χρήματα. Με άλλα λόγια, ο κ. Σταθάκης λέει ότι τώρα που η συγκυβέρνηση έκανε τη «βρωμοδουλειά» και έφερε την οικονομία σε σχετική ισορροπία μπορεί να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα δικά του. Ο οπορτουνισμός ανώτατο στάδιο του αριστερισμού, όπως θα έλεγε το ΚΚΕ.
Πάνω που οι τηλεθεατές ήταν έτοιμοι να πάθουν αποπληξία, ο κ. Σταθάκης έκανε μια ξαφνική στροφή στον ρεαλισμό. Με αφορμή τα διδάγματα της Κύπρου, είπε ότι, παρ' όλα αυτά, για να προχωρήσεις σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη, πρέπει να πάρεις υπόψη σου τη συγκυρία. «Δεν κάνεις σύγκρουση σε συνθήκες που δεν έχεις διασφαλίσει συμμαχίες» είπε χαρακτηριστικά.
Τι συμπέρασμα βγάζει ένας λογικός άνθρωπος; Μα ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τέτοιες συμμαχίες -και σ' αυτό ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κάτι διαφορετικό-, τότε δεν πηγαίνεις σε σύγκρουση. Βάζεις το Μνημόνιο σε «αναστολή» και διαπραγματεύεσαι - όσο αντέχεις με τα πρωτογενή πλεονάσματα που σου διασφάλισε η «προδοτική» συγκυβέρνηση. Μετά, αν δεν σου βγει, το «όχι» το κάνεις «ναι». Ή δίνεις τα κλειδιά στον Λαφαζάνη. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει!

ΕΘΝΟΣ 19/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου