Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013


Και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον... Γερμανό του



Aς λέμε ό,τι θέλουμε. Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν μια θετική εξέλιξη. Και μακάρι να αποτελέσει την απαρχή για να προσγειωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Εμείς, οι Ελληνες πολίτες δηλαδή, θα βγούμε κερδισμένοι. Οχι φυσικά επειδή ο κ. Τσίπρας εξήγησε στον κ. Σόιμπλε πόσο πραγματικά υποφέρουν οι Ελληνες ή γιατί το οικονομικό πρόγραμμα που υποστηρίζει η τρόικα έχει αποτύχει. Δεν περιμένει τον κ. Τσίπρα για να μάθει αυτά τα πράγματα, ούτε βέβαια πρόκειται να αλλάξει άποψη, επειδή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πειστικός.
Το μείζον στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν να πληροφορηθεί επακριβώς η γερμανική κυβέρνηση τι πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποια στιγμή μετέχει σε κυβέρνηση και βέβαια να μάθει ο κ. Τσίπρας πώς θα αντιδράσουν οι Γερμανοί, σε περίπτωση που εφαρμόσει το πρόγραμμα του κόμματός του.
Δεν είναι τόσο εύκολο. Ούτε γνωρίζουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκε η συζήτηση. Μπορούμε όμως να φανταστούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξήγησε στον κ. Σόιμπλε πως μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, και σε «ένα άρθρο», θα καταργήσει τις «εργατοκτόνες» διατάξεις του Μνημονίου.
Επ' αυτού ο κ. Σόιμπλε πιθανώς θα ρώτησε τον κ. Τσίπρα πώς συμβιβάζεται μια τέτοια ενέργεια με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα προβεί σε «μονομερείς» ενέργειες. Οπότε και ο κ. Τσίπρας θα είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Σόιμπλε ότι άλλο το Μνημόνιο που θα καταργηθεί και άλλο η δανειακή σύμβαση που δεν θα καταγγελθεί και θα επιδιωχθεί η επαναδιαπραγμάτευσή της.
Την απάντηση τη γνωρίζουμε, ενδεχομένως να τη φανταζόταν και ο κ. Τσίπρας. Αλλο να φαντάζεσαι όμως κι άλλο να το ακούς από πρώτο χέρι: Χωρίς το Μνημόνιο δανειακή σύμβαση δεν υπάρχει. Η Γερμανία θα διακόψει αμέσως τις πιστώσεις προς την Ελλάδα.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Σόιμπλε ενδεχομένως να προσέθεσε και το ότι «εναλλακτική επιλογή» για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ «από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» δεν υπάρχει και η συζήτηση, ως προς τα ουσιαστικά, θα τελείωσε εκεί.
Σαν καλός οικοδεσπότης βέβαια και σε ένδειξη ενδιαφέροντος, ο Γερμανός υπουργός μπορεί να ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν βρήκε κάποια εναλλακτική λύση χρηματοδότησης στις επαφές που είχε σε Αργεντινή και Βραζιλία. Δεν το θεωρώ πιθανό, ωστόσο, γιατί ακόμα και ο κ. Σόιμπλε δεν θα έβαζε ποτέ τον προσκεκλημένο του σε τόσο δύσκολη θέση.
Αντιθέτως, θεωρώ πιθανό ο κ. Τσίπρας να προσπάθησε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να κουρευτούν κι άλλο τα χρέη της Ελλάδας - κάτι που μεταξύ μας δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Και πάλι η απάντηση του κ. Σόιμπλε θα ήταν η ίδια: Εφαρμόστε το πρόγραμμα και βλέπουμε. Εχουμε και εμείς ωστόσο ψηφοφόρους που καθόλου δεν θέλουν να δώσουμε στην Ελλάδα και άλλα χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν.
Πώς όλα όσα ειπώθηκαν θα εγγραφούν στο μυαλό του κ. Τσίπρα δεν ξέρω. Ετσι κι αλλιώς να μην περιμένουμε κάτι θεαματικό στο αμέσως επόμενο διάστημα - στον ΣΥΡΙΖΑ τον περιμένουν με το τουφέκι για κάθε ένδειξη υπαναχώρησης.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, μπορεί και να μας ξαφνιάσει αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ευρώπη και δεν μπορεί να κάνει ό,τι της καπνίσει, ιδίως αν επιζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της!

ΕΘΝΟΣ 15/1/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου