Δευτέρα 20 Μαΐου 2013


Η αριστερή μας τύφλωση!



Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι δεν πέφτει και τόσο μέσα στις προβλέψεις του. Πριν από λίγους μήνες, θυμάστε, προέβλεπε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση. Είχε βγει μάλιστα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ειρωνευόταν τον κ. Σαμαρά ότι τον εγκατέλειψαν οι εταίροι και ιδίως η κ. Μέρκελ, η «προστάτιδά» του, η οποία για να τον στηρίξει είχε έρθει και στην Αθήνα. Ξέρουμε τι ακολούθησε: λίγες ημέρες μετά εγκρίθηκε ποσό πάνω από 50 δισ. για την Ελλάδα. Τόσο μέσα.
Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Ολοι και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό διαπιστώνουν σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Μια βελτίωση που αποτυπώνεται και στα περίφημα «σπρεντ». Δεν λύσαμε τα προβλήματά μας, κάθε άλλο, αλλά είναι φανερό ότι αν συνεχίσουμε έτσι είναι πλέον εφικτό να βγούμε ξανά στις αγορές και να φύγουμε από το Μνημόνιο.
Τι ήταν να το πει ο κ. Στουρνάρας; Ακολούθησε καταιγισμός δηλώσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για «εικονική πραγματικότητα» και επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Σαν να πονάνε που μπορεί τα πράγματα να πάνε λίγο καλύτερα.
Ως συνήθως οι θέσεις τους διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα: ήρθαν οι ίδιοι οι οίκοι που τόσα χρόνια μας έριχναν στο καναβάτσο, για να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση. Λίγο καλύτερα, αλλά πάντως καλύτερα. Το ζήτημα προφανώς δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει έξω. Ποσώς ενδιαφέρει. Το πρόβλημα προκύπτει από τη λανθασμένη εντύπωση της Αριστεράς ότι η κρίση τη συμφέρει, ότι η επιδείνωση των οικονομικών τη φέρνει πιο κοντά στην εξουσία.
Αν είχαν μάτια και έβλεπαν, θα καταλάβαιναν ότι στην πραγματικότητα, αν υπάρχει ένα ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, αυτό είναι προς τον συντηρητισμό και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό υπέρ των πιο ακραίων, βίαιων και εθνικιστικών εκδοχών του. Κι όσο και αν πυροδοτήθηκε από λάθος επιλογές στη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι φανερό πια ότι μιλάμε για κάτι ευρύτερο και εξόχως ανησυχητικό. Το οποίο επιβεβαιώνεται από όλα τα γκάλοπ.
Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι τα προοδευτικά κόμματα ανεβαίνουν σε περιόδους ευημερίας, όταν υπάρχει πλεόνασμα για να μοιραστεί. Αντίθετα πλήττονται από την κρίση - όπως δείχνει και ο διογκούμενος ευρωσκεπτικισμός. Δεν τα βλέπουν αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ; Τα βλέπουν αλλά βέβαια επειδή η κρίση χτύπησε κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ και οι ίδιοι βγήκαν κομματικά κερδισμένοι, μπερδεύουν τον κομματικό μικρόκοσμο με την κοινωνία. Στην πραγματικότητα ο αριστερισμός τους και η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς με το ΚΚΕ και την... ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μόνο που μπορεί να τους αποφέρει είναι η λαμπρή απομόνωση.
Κι αυτά την ώρα που κρίνονται σημαντικά ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, ζητήματα τα οποία οι προοδευτικές δυνάμεις παρακολουθούν ουσιαστικά από το περιθώριο. Ο κ. Τσίπρας έκανε τα γλυκά μάτια στον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλο, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει και τους βιομηχάνους! Το πόσο λόγια κενά περιεχομένου ήταν φάνηκε την επομένη, όταν ο ΣΕΒ αρνήθηκε να συμφωνήσει στη χορήγηση του επιδόματος γάμου.
Και αυτά είναι τα λιγότερο σημαντικά. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι όροι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, θα επηρεάσουν για πολλά χρόνια όχι μόνο την καθημερινότητα των εργαζομένων αλλά και τους συσχετισμούς οικονομικής εξουσίας, τελικά την ίδια τη Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να πετροβολάει από μακριά. Δικαίωμά του. Μόνο μην τρέφει την αυταπάτη ότι υπερασπίζεται τους εργαζόμενους!

ΕΘΝΟΣ 16/5/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου