Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η νάρκη του εκλογικού 2014!



Το 2014 θα είναι έτος εκλογών. Ευρωπαϊκών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατ' αρχήν. Θα προχωρήσει και σε βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση; Υπάρχουν πολλοί που το υποστηρίζουν επισημαίνοντας έναν μεγάλο κίνδυνο. Σε συνθήκες χαλαρής ψήφου να έχουμε ενίσχυση της αντιπολίτευσης αλλά και των ακραίων φωνών που θα αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα για να αμφισβητήσουν τη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Να επιστρέψουμε δηλαδή σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής όξυνσης, που θα κλονίσουν το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο κλίμα στην οικονομία και θα λειτουργήσουν σαν αυτο-επιβεβαιούμενη προφητεία ακυρώνοντας την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί.
Τρεις εκλογές μαζί; Δεν θα είναι εύκολο και σίγουρα δεν θα αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, εκείνη την περίοδο η Ελλάδα θα ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία και η κυβερνητική ατζέντα θα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη. Πού χρόνος για εκλογικές εκστρατείες; Στα πλην πρέπει να προστεθεί η εικαζόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για πρόωρες εκλογές και βέβαια η αναπόφευκτη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα, στη μέση μάλιστα του προγράμματος σταθεροποίησης. Κι ακόμα ότι το 2015 μπορεί να είναι και πάλι εκλογικό έτος καθώς λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να εξαντλήσει λοιπόν η κυβέρνηση την τετραετία και να προσπαθήσει απλώς να περιορίσει τις απώλειες πολεμώντας τη χαλαρή ψήφο; Είναι μια επιλογή με ρίσκο. Πόσω μάλλον που πολλοί πιστεύουν ότι το 2014 μπορεί να είναι προσφορότερο έτος για εκλογές καθώς θα είναι το έτος των προσδοκιών. Εχουμε και λέμε:
Πρώτον, η οικονομία. Υστερα από 6 χρόνια ύφεσης, το 2014 είναι πιθανό να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν θα φαίνεται ακόμα στις τσέπες μας. Για πρώτη φορά όμως η προοπτική της εξόδου από το τούνελ θα μοιάζει ρεαλιστική και μάλιστα με χειροπιαστά στοιχεία.
Προϋπόθεση φυσικά είναι ότι δεν θα έχει μεσολαβήσει κάποιο «ατύχημα» και κυρίως θα έχει πάει καλά ο τουρισμός που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της κυβέρνησης για ανάκαμψη. Λογικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο τουρισμός αποτελεί το 18% του ΑΕΠ, τότε μια αύξηση κατά 10%, όπως αναμένεται, μπορεί να ανεβάσει το ΑΕΠ περισσότερο από δύο μονάδες!
Δεύτερον, πάλι η οικονομία. Από τη σκοπιά της Ευρώπης ωστόσο. Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, άφησε να εννοηθεί στις αρχές της εβδομάδας ότι αν η Ελλάδα μείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε -μετά τις γερμανικές εκλογές- δεν θα υπάρξει απλώς νέο κούρεμα αλλά θα δοθεί και παράταση στην Ελλάδα για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα.
Είναι φανερό πως αν πράγματι γίνει κάτι τέτοιο -και ας μην το θεωρούμε ούτε σίγουρο ούτε εύκολο-, τότε η αισιοδοξία για την οικονομία θα εκτοξευθεί. Κι όπως είναι γνωστό, οι θετικές προσδοκίες για το αύριο είναι το αποτελεσματικότερο τονωτικό για την ανάπτυξη, αλλά και το καλύτερο επιχείρημα για να κερδίσει κανείς τις εκλογές. Ο πειρασμός λοιπόν θα είναι μεγάλος.
Αντιθέτως, ακόμα και αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η οικονομία, είναι γνωστό ότι η ανεργία θα αργήσει να πέσει. Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν, στο τέλος της τετραετίας να έχει εξαντληθεί η υπομονή των πολιτών. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ολα αυτά για την ώρα είναι σενάρια επί χάρτου. Οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Ανάμεσά τους φυσικά και το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να πηγαίνει καλά, σε βάρος όμως των συμμάχων της. Κι αυτό μπορεί να είναι τελικά το πιο δύσκολο δίλημμα για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί παρά να συνεχίσει συμμαχικά!

ΕΘΝΟΣ 25/5/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου