Δευτέρα 13 Μαΐου 2013


Στις ουρές η Ελλάδα αναστενάζει!



Εχετε δοκιμάσει να πληρώσετε την Εφορία; Αν είστε μισθωτός, όπως και ο γράφων, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Από εκεί και πέρα ωστόσο μια απλή πληρωμή μπορεί να αποδειχθεί μια μικρή περιπέτεια -ασήμαντη ίσως μπροστά στα προβλήματα του τόπου-, αλλά ενδεικτική για την περίφημη καθημερινότητα και για το πώς επηρεάζει ενδεχομένως και τα μεγάλα.
Το ανακάλυψε πρόσφατα η Μαρία -ψευδώνυμο- η οποία είχε την ατυχία να δουλέψει στο εξωτερικό και να διατηρεί λογαριασμό σε ξένη τράπεζα. Η λίστα Λαγκάρντ; Καμία σχέση. Ολα δηλωμένα και εδώ και δύο χρόνια πληρώνει κανονικά φόρο για τους τόκους - μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες ευρώ.
Ξεκίνησε λοιπόν πριν από μερικές εβδομάδες να πάει στην Εφορία της να πληρώσει για να έρθει αντιμέτωπη με την πρώτη έκπληξη. Η Εφορία ήταν κλειστή γιατί είναι υπό συγχώνευση.
Δεν μπορούσε ωστόσο να πάει στην καινούργια της Εφορία -όπως ενημέρωνε ένα χαρτάκι κολλημένο στην πόρτα γιατί βέβαια τα τηλέφωνα της Εφορίας δεν απαντούσαν- πριν περάσει μία εβδομάδα.
Νέα, δεύτερη απόπειρα, αφού πέρασε το προβλεπόμενο διάστημα. Πάει στην καινούργια Εφορία, όπου βέβαια βρίσκεται αντιμέτωπη με θηριώδεις ουρές: όλοι όσοι είχαν έρθει από την παλιά Εφορία που είχε παραμείνει κλειστή προκάλεσαν συνωστισμό. Ρωτά σε ποια ουρά πρέπει να κάτσει και, καθώς είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ρωτά ξανά εάν είναι βέβαιοι για να μην ταλαιπωρηθεί άδικα. «Σίγουρα» της απαντούν, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, όταν έπειτα από μία ώρα φτάνει στο γκισέ, ανακαλύπτει ότι της είχαν πει λάθος.
Διαμαρτύρεται εις μάτην, νέα ουρά και βέβαια νέα έκπληξη. Η βεβαίωση της τράπεζας για τους τόκους με την οποία πλήρωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια -ένα εξτρέ από υπολογιστή- δεν γίνεται δεκτή. Θέλουμε χαρτί με σφραγίδα και επίσημη μετάφραση, της λέει μια υπάλληλος και στις διαμαρτυρίες της προσθέτει: «αυτά παθαίνει κανείς αν θέλει λογαριασμό στο εξωτερικό».
Απόπειρα τρίτη λοιπόν, αφού έχουν μεσολαβήσει αρκετές ημέρες και πλέον είναι αναγκασμένη να πληρώσει και πρόστιμο. Ναι, και η τρίτη απόπειρα είναι αποτυχημένη, αυτή τη φορά «γιατί έχει πέσει το σύστημα». Για να μην την ξαναπάθει, ζητά από μια υπάλληλο ένα τηλέφωνο να βεβαιωθεί, όταν ξανάρθει, ότι λειτουργεί κανονικά η Εφορία. Της το δίνουν με τη διαβεβαίωση ότι «στο τηλέφωνο αυτό απαντούν».
Κατεβαίνει στην είσοδο και έχει την έμπνευση να καλέσει το τηλέφωνο, στο οποίο βέβαια δεν απαντά κανείς. Ξανανεβαίνει, απευθύνεται στην υπάλληλο και μπροστά της καλεί το τηλέφωνο, το οποίο ανακαλύπτει ότι χτυπά στο διπλανό -άδειο- γραφείο! «Δεν είναι δικό μου» της δικαιολογείται, κάπως αμήχανα είναι η αλήθεια!
Για την ώρα βρισκόμαστε εκεί, εν όψει της τέταρτης απόπειρας, η οποία ενδεχομένως να αποδειχθεί επιτυχής. Υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες ιστορίες. Της Εύης για παράδειγμα που θέλει να πουλήσει ένα διαμέρισμα. Είναι στο όνομά της, ανακάλυψε όμως όταν πήγε στην Εφορία ότι τη βεβαίωση για την πληρωμή του ΕΤΑΚ πρέπει να τη ζητήσει ο σύζυγός της.
Ή της Σοφίας, που πλήρωνε τόσα χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές για την οικιακή βοηθό μέσα από το Ιντερνετ, ξαφνικά όμως κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να πηγαίνει αυτοπροσώπως στην τράπεζα μαζί με την οικιακή βοηθό να καταθέτει την εισφορά και τον μισθό! Σαν να μας θέλουν επίτηδες στις ουρές! Και πρέπει η κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο, όπως προχθές με τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, στον ΟΠΑΔ, για να πάρουν στοιχειώδη και αυτονόητα μέτρα. Να κάνουν τη δουλειά τους δηλαδή!

ΕΘΝΟΣ 11./5/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου