Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012



Ευρωπαϊκος εμφυλιος στον ΣΥΡΙΖΑ


Πόσο πραγματικός ήταν ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ; Κι έχει περάσει ή απλώς μετατέθηκε για το μέλλον; Δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα. Η Ιστορία, βλέπετε, ακόμα και για τόσο σημαντικά γεγονότα έχει την τάση να είναι απρόβλεπτη. Κι είναι γεμάτη παραδείγματα της αφροσύνης των ηγετών που αποδείχθηκαν ανίκανοι να προστατέψουν τους λαούς τους από τραγωδίες.
Οταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος όλοι πίστευαν ότι θα κρατούσε λίγους μήνες. Κράτησε τέσσερα χρόνια κι ήταν από τους πιο πολύνεκρους της Ιστορίας. Οταν ο Χίτλερ εισέβαλλε στην Πολωνία, ήταν βέβαιος ότι οι Αγγλογάλλοι δεν επρόκειτο να αντιδράσουν κι οδήγησε τη χώρα του στην καταστροφή. Κι όσο ζούσε ο Τίτο όλοι θεωρούσαν τη Γιουγκοσλαβία παράδειγμα συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων. Είδαμε πού κατέληξε...
Ας μη γελαστούμε και πιστέψουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πόσοι νομπελίστες οικονομολόγοι μπόρεσαν να προβλέψουν ότι το 2008 με τη χρεοκοπία της «Lehman» η παγκόσμια οικονομία θα έφτανε ώρες πριν από ένα καταστροφικό κραχ; Και πόσοι μπορούν στ' αλήθεια να μας βεβαιώσουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει της σημερινής κρίσης;
Βέβαια, στην Ελλάδα έχουμε την τάση να είμαστε μετά Χριστόν προφήτες. Ετσι οι θετικές αναφορές των Ευρωπαίων για την ελληνική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκληφθεί σαν απόδειξη ότι δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Η όλη συζήτηση θυμίζει θέατρο του παραλόγου.
Οσο καιρό λοιδορούσαν την Ελλάδα διαμαρτυρόμασταν -σωστά- και για τα άθλια στερεότυπα που υιοθετούσαν, αλλά και για το ότι δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. Οταν πετύχαμε με πολύ αγώνα και θυσίες να καταλάβουν το λάθος τους και να αλλάξουν στάση, τι βρήκαμε να πούμε; Οτι τόσο καιρό μάς έλεγαν ψέματα! Ο ορισμός της πολιτικής διαστροφής.
Το είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή γνώριζε πως το κόστος της εξόδου της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο που δεν επρόκειτο να μας αφήσουν. Και επανέλαβε ότι θέμα εξόδου της Ελλάδας δεν υπάρχει.
Μόνο που δεν διευκρίνισε αν απευθύνεται σε εμάς ή στα στελέχη του κόμματός του. Γιατί την ίδια ημέρα στη «συμβολή» του Αριστερού Ρεύματος των κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη προς την Κεντρική Επιτροπή υποστηρίζονται τα ακριβώς αντίθετα. Και μάλιστα με ανατριχιαστική ειλικρίνεια για όσους πιστεύουν στην ανάγκη παραμονής τη χώρας μας στην Ευρώπη.
Στο κείμενό τους τα στελέχη της μεγαλύτερης τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επισημαίνουν ότι η αποδέσμευση από το Μνημόνιο προϋποθέτει την αποχώρηση από την Ευρωζώνη και ζητούν να δεσμευτεί από τώρα το κόμμα ότι δεν θα υποκύψει σε «εκβιαστικά διλήμματα».
Είναι φανερό πως στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιχειρεί να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα, το κορυφαίο ζήτημα θα είναι η Ευρώπη και η δέσμευση για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη.
Το πιο πιθανό, έστω και για ψηφοθηρικούς μόνο λόγους, είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει αυτήν τη μάχη μέσα στο κόμμα του. Το πραγματικό πρόβλημα ωστόσο δεν είναι στις δεσμεύσεις, αλλά στην πολιτικη που θα ακολουθήσει.
Η Ιστορία ξέρουμε ότι είναι γεμάτη ατυχήματα. Κι όσο πιο αμέριμνος είσαι για τις συνέπειες των πράξεών σου τόσο προκαλείς την τύχη σου!

ΕΘΝΟΣ 22/10/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου