Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

 

Ενα καλό σενάριο



Πόσα λεπτά αντέχετε να δείτε δελτίο ειδήσεων πριν πέσετε σε βαθιά κατάθλιψη; Στα πέντε λεπτά αναζητάτε τα χάπια και στο τέταρτο θέλετε να αυτοκτονήσετε; Μην ανησυχείτε δεν είστε η εξαίρεση. Στις εποχές που ζούμε είναι ο κανόνας. Άλλωστε υπάρχει και το αξίωμα της δημοσιογραφίας: η καλή είδηση δεν είναι είδηση. Κι οι πολίτες ακόμα και όταν εκνευρίζονται περιμένουν από τους δημοσιογράφους κριτική.

Δεν ισχύει το ίδιο για τους πολιτικούς. Οι οποίοι παρασυρμένοι από το κλίμα των δελτίων επιδίδονται και αυτοί σε ιερεμιάδες αλληλοκατηγορούμενοι για όλα τα δεινά του τόπου. Όμως από αυτούς περιμένουμε  περισσότερα, θέλουμε προτάσεις και σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για το που πάμε.

Το παράδοξο είναι ότι σε αυτή την παγίδα έχει κατ εξοχήν πέσει η κυβέρνηση που μοιάζει να  έχει χαθεί μέσα στο λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Όσο για το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ μοναδικό τους μέλημα είναι πώς θα απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μαζί λοιπόν έχουν αποτύχει να πείσουν τους πολίτες πώς οι νέες θυσίες στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν, δεν είναι απλώς εντολή της Μέρκελ αλλά και προϋπόθεση για να σταματήσει η ύφεση.  Κι όμως για πρώτη φορά σήμερα φαίνεται να διαγράφεται στον ορίζοντα μια θετική προοπτική εξόδου από την κρίση.

Το κλειδί και η απόλυτη προϋπόθεση είναι βέβαια η έγκριση του πακέτου των 31 δις ευρώ τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής. Για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το κλίμα αβεβαιότητας. Η έγκριση του πακέτου ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της αμφισβήτησης για το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Θα ανοίξει έτσι το δρόμο για επενδύσεις και θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς ως σήμερα ο κίνδυνος εξόδου από, το ευρώ αποτελούσε απαγορευτικό παράγοντα.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τα 31 δις, ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα πέσει στην αγορά. Η τρέχουσα αντίληψη βέβαια είναι ότι τα χρήματα αυτά «θα πάνε στους τραπεζίτες» για την ανακεφαλαιοποίηση. Οικονομικοί παράγοντες ωστόσο επιμένουν πώς δεν είναι έτσι. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

* Από τα 31 δις περίπου 6 δις θα πάνε κατ ευθείαν στην αγορά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

*Από τα υπόλοιπα 23 περίπου δις που θα πάνε στις τράπεζες υπολογίζεται ότι ένα μέρος –από 5 ως 10 δισ- θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις.

*Επιπλέον 10 ως 15 δις υπολογίζεται να έλθουν από την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τα οποία επίσης θα επιτρέψουν να γίνουν  νέα δάνεια.        

*Τέλος κατά 9 δις θα μειωθούν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ποσό που επίσης μπορεί να πάει σε νέα δάνεια.

Συνολικά υπολογίζεται ότι μπορεί να πέσουν στην αγορά ποσά που ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ μπορεί δηλαδή να οδηγήσουν σε ουσιαστική αντιστροφή των τάσεων.

Υπάρχουν φυσικά πολλά περιθώρια αβεβαιότητας. Τα χρήματα για παράδειγμα πρέπει να πάνε στην πραγματική οικονομία και  να μην επενδυθούν κερδοσκοπικά. Αυτό, αν χρειαστεί, θα πρέπει να διασφαλιστεί από το κράτος που έτσι κι αλλιώς θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών. Θα πρέπει επίσης να μην εγκριθεί απλώς το πακέτο αλλά να εφαρμοστεί στην πράξη μαζί με όλες τις αλλαγές που συζητάμε 2 χρόνια τώρα.

΄Έστω κι έτσι για πρώτη φορά επιτρέπεται να αισιοδοξούμε!

 ΕΘΝΟΣ 20/09/2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου