Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012


Σκληρό... τανγκό στον ΣΥΡΙΖΑ



Πολύ με ανησυχεί αυτό το ταξίδι του κ.Τσίπρα στη Λατινική Αμερική. Μην παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτα εναντίον των Λατίνων. Το αντίθετο, βρίσκω, όπως όλοι μας, εξαιρετικά γοητευτικό τον πολιτισμό τους. Μην του μπουν τίποτα περίεργες ιδέες φοβάμαι. Γιατί άλλο το τανγκό και η σάμπα, και άλλο το ευρώ.
Και για τη μεν Βραζιλία να πάει στα κομμάτια. Ανατέλλουσα οικονομική υπερδύναμη είναι, δεν μας στηρίζει στο ΔΝΤ και ο κ. Τσίπρας, λέει το ρεπορτάζ, θα ζητήσει εξηγήσεις και βοήθεια να δοθεί οριστική λύση στο χρέος. Ο,τι υποστηρίζει και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ δηλαδή με αριστερό περιτύλιγμα.
Στην Αργεντινή όμως; Τι σημαίνει αυτό το ότι θα επιδιώξει να μάθει από την πείρα τους για το πώς αντιμετώπισαν την κρίση; Να του πούμε εμείς. Με χρεοκοπία, υποτίμηση της τάξεως του 70%, πληθωρισμό 80% και πάγωμα των καταθέσεων. Μεταφερόμενο εις την Ελλάδα και με δυο λόγια συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ. Γι' αυτό επιμένω... να μην του μπουν ιδέες. Και με δεδομένη την οικογενειακή μετάβαση να ευχηθούμε το τερπνόν να προηγηθεί του ωφελίμου!
Διότι και στην Αθήνα επικρατεί πλέον πλήρης σύγχυση. Θυμάστε τι έσουρναν στους «συριζολόγους», που υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει εργολαβικά να συκοφαντούν το κόμμα και να παραπληροφορούν για τις θέσεις του; Ε, λοιπόν σε αυτούς περιλαμβάνονται πλέον και οι αρθρογράφοι της «Αυγής»!
Καθώς φαίνεται, οι αλλεπάλληλες τούμπες στα βασικά ζητήματα κούρασαν πλέον και τα μέλη τους. Ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας του κόμματος λοιπόν ζητά «να τελειώνει αυτό το καλαμπούρι». Τόσο χοντρά. Και ποιο είναι το καλαμπούρι; Μα φυσικά τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Μνημονίου και του χρέους.
Μέχρι στιγμής, βλέπετε, τα έχουμε ακούσει όλα. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι θα σταματήσει να πληρώνει και ότι με έναν νόμο θα καταργήσει το Μνημόνιο - το περίφημο πρόγραμμα των 100 ωρών! Το δεξί του χέρι ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες και θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είπε και ο κ. Τσίπρας στους πρέσβεις της Ευρωζώνης.
Ε, μετά από αυτό φαίνεται ότι κάποιοι στο κόμμα έχασαν την ψυχραιμία τους. Τα εννοούμε αυτά που λέμε «ή λέμε και καμιά μ... και μετά βλέπουμε», εξερράγη ο ως άνω αρθρογράφος. Με αυτά τα λόγια. Και προσθέτει: «Πείτε μας καθαρά τι θα κάνετε... Κα-θα-ρά! Και μη μας το πείτε μονομερώς ή πολυμερώς. Ολομερώς το θέλουμε από όλους σας».
Κατόπιν αυτών δεν χρειάζονται περισπούδαστες αναλύσεις για να καταλάβει κανείς ότι τα πράγματα είναι σοβαρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα ψέματα δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν. Και οι διαφωνίες που τους χωρίζουν είναι πολύ σοβαρές.
Θα τα βρούνε; Με τίποτα. Πρόκειται για το είδος της διαφωνίας γύρω από το οποίο στα κομμουνιστικά κόμματα -και τέτοιο είναι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ- συγκροτούνται οι εσωκομματικές τάσεις. Το ψωμοτύρι δηλαδή των αριστερών. Θα διασπαστούνε λοιπόν; Ούτε αυτό θα γίνει. Είναι όλοι τόσο ικανοποιημένοι από όσα πέτυχαν -για να μην πούμε βολεμένοι-, που δεν πρόκειται με τίποτα να ρισκάρουν τις προοπτικές της κατάκτησης της εξουσίας.
Αν το πετύχουν ωστόσο, με το που θα βρεθούν απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις -όπως το αν θα πληρώσουν την επόμενη δόση- θα ξεσπάσει θύελλα. Κι η δυναμική των εσωκομματικών συσχετισμών και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οδηγεί προς μία και μόνο κατεύθυνση: την έξοδο από το ευρώ.
Τη θύελλα δηλαδή εμείς θα την πληρώσουμε!

ΕΘΝΟΣ 19/12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου