Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ο Τσίπρας αδειάζει... Δραγασάκη!



Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα την προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί μια κρίσιμη στροφή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι για το περιεχόμενό της καθαυτό. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε οκτώ άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενεστέρων. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είναι επτά μέτρα ή και δεκαεπτά. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνθηκε καθόλου την ανάγκη να εξηγήσει πού θα βρει τα χρήματα.
Την επόμενη μέρα σε μια επίδειξη δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η «Αυγή» ανέλαβε να βάλει στη θέση τους τα «κυβερνητικά παπαγαλάκια», όπως αποκάλεσε όσους δημοσιογράφους είχαν το θράσος να θέσουν το ερώτημα. «Δεν καταλαβαίνουν» -εξήγησε ο διευθυντής της- «ότι είναι θέμα πολιτικής επιλογής» το πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι. Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν είναι οι πόροι, αλλά η κατανομή τους. Πιο καθαρή διατύπωση του «λεφτά υπάρχουν» δεν μπορώ να φανταστώ. Και μάλιστα σε ακραία σταλινική εκδοχή όπου οι πόροι γεννώνται διά της πολιτικής βουλήσεως.
Ο αμερόληπτος αναγνώστης βέβαια ενδεχομένως να παρατηρήσει ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά και βγάζουμε γενικότερα συμπεράσματα από δύο άτυχες διατυπώσεις. Ομως επιμελέστεροι σχολιαστές από τον γράφοντα στο «Books Journal» βρήκαν ένα εντυπωσιακό απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, στην οποία καλείται να απαντήσει ποιο είναι το σχέδιο του κόμματός του για την οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, αφού σημειώνει ότι σε αυτά που λέει «μπορεί να διαφωνήσει ο Γ. Δραγασάκης», συνεχίζει: «Πάνω από όλα είναι η πολιτική... Ολα τα σενάρια, όλες οι μελέτες, όλες οι αναλύσεις, τα papers (sic) που μπορεί να μας κάνουν οι καλύτεροι οικονομολόγοι μπορεί να τα πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων, γιατί αυτό που επιβάλλει τη στάση των πραγμάτων είναι οι συσχετισμοί δύναμης και η πολιτική βούληση»!
Τι ακριβώς εννοεί και τι να θέλει αυτή η άτιμη η «πολιτική βούληση» ομολογώ μου διαφεύγει. Δεν μπορεί ωστόσο να μην παρατηρήσει κάποιος ότι έως σήμερα κατεξοχήν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν ότι απαιτείται η «βίαιη ωρίμανση» του κόμματος και η επεξεργασία αναλυτικών θέσεων για όλα τα προβλήματα, ώστε να μπορούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν.
Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Οτι όλα αυτά δεν έχουν σημασία, ότι μπορεί να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων γιατί προηγούνται οι συσχετισμοί δύναμης και η πολιτική βούληση. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλο αυτόν τον καιρό που μας εξηγούσαν πόσο σημαντικές είναι οι επεξεργασίες τους, το έκαναν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους - κοινώς μας δούλευαν.
Το πράγμα ωστόσο δεν σταματά εδώ. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι βλάκας, όταν λέει αυτά τα πράγματα πρέπει να έχει κάποιον λόγο. Και ο γράφων μπορεί να βρει μόνο δύο ερμηνείες.
Η πρώτη είναι επειδή αν έπρεπε να εξηγήσει πού θα βρεθούν τα χρήματα, θα έπρεπε είτε να πάρει πίσω τις υποσχέσεις του είτε να ανακοινώσει πρόσθετα σκληρά μέτρα, που γνωρίζουμε ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αποδώσουν σε μια κοινωνία και μια οικονομία που κινούνται στο όριο.
Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας πραγματικά πιστεύει αυτά που λέει. Οτι γι' αυτόν η πολιτική βούληση προηγείται, όχι η οικονομική πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολιτικός του κομματικού σωλήνα, που διαμόρφωσε την πολιτική του αντίληψη από τις κομματικές εκδόσεις μαρξιστικών φυλλαδίων. Ποιο «paper» μπορεί να συγκριθεί με το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο;

ΕΘΝΟΣ 10/6/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου