Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012



Σοβαρευτείτε επιτέλους


Xαρές και πανηγύρια. Δεν θα πάρουμε απλώς τη δόση, αλλά ελπίζουμε βασίμως ότι θα πάρουμε και τα χρωστούμενα - όλα μαζί κοντά 44 δισεκατομμύρια. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σαμπάνιες σε λίγο. Προφανώς πρόωρα. Γιατί ακόμα δεν έχουμε εκπληρώσει την πρώτη και πιο ουσιαστική προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη, που είναι η δημιουργία συνθηκών σχετικής έστω πολιτικής σταθερότητας.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό ήταν σίγουρα ένα μικρό σοκ. Οχι μόνο για το απερίγραπτο θέαμα κάποιων βουλευτών αλλά και για την ευκολία με την οποία η άνετη πλειοψηφία της τρικομματικής κυβέρνησης μπορεί να μετατραπεί σε θρίλερ. Ετσι δεν θα μακροημερεύσει.
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας συμβεί το ατύχημα. Και είναι η ώρα για τους τρεις εταίρους να πάρουν τις αποφάσεις τους. Την πρωτοβουλία θα την πάρει ασφαλώς ο πρωθυπουργός. Και δεν θα πρέπει να ζητήσει τίποτα λιγότερο από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη από το να συμμετάσχουν οι ίδιοι στην κυβέρνηση.
Δεν θα το πετύχει δίχως ανταλλάγματα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι κακό. Αντιθέτως μπορεί να μπει στο χρονοντούλαπο η αρχική συμφωνία περί επαναδιαπραγμάτευσης και να διατυπωθούν μερικοί συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί στόχοι, που θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τους πολίτες και την πολιτική μας ζωή.
Ζητήματα όπως η κατοχύρωση της διαφάνειας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους ή ακόμα η ανεξαρτησία της ΕΡΤ μπορούν, για παράδειγμα, να αντιμετωπιστούν χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Ταυτόχρονα, όμως, θα χρειαστεί και ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής: Από την προστασία των «κεκτημένων» στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, δηλαδή των ανέργων. Πεδίον δόξης λαμπρόν. Λογικά το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει πρόβλημα να συμφωνήσει στη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με τη ΔΗΜΑΡ.
Η στάση της στα μέτρα έδειξε ότι τα στελέχη της δυσκολεύονται να πάρουν και πολύ περισσότερο να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική. Μπήκαν στην κυβέρνηση για να προστατεύσουν τη θέση της χώρας στο ευρώ και παραλίγο να τη ρίξουν για το επίδομα γάμου.
Η διεύρυνση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση -και πολύ περισσότερο η συμμετοχή του κ. Φ. Κουβέλη- θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους τι θέλουν και πού πάνε. Θα προσδώσει σταθερότητα στην κυβερνητική πλειοψηφία και θα επιτρέψει να λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να τίθενται από την αρχή τα γνωστά υπαρξιακά διλήμματα της Αριστεράς.
Προϋπόθεση, φυσικά, είναι ότι δεν θα μετατρέψει τις ενδεχόμενες συζητήσεις για την κυβερνητική πολιτική σε ακόμα μια αφορμή για να θέσει ανέφικτους στόχους.
Όμως αυτό που πραγματικά θα βοηθούσε τη χώρα θα ήταν να υπάρξει μια προσπάθεια ευρύτερης συναίνεσης, αν όχι στις πολιτικές που ακολουθούνται, τουλάχιστον σε ένα πλαίσιο στόχων.
Με το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τουλάχιστον υπό τη σημερινή ηγεσία τους, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό - για Χρυσή Αυγή δεν συζητάμε. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι είναι σε θέση να καταλάβει ποιο θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο μιας ρεαλιστικής πολιτικής.
Αυτό για κάποιον λόγο άλλαξε. Ισως πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έριχναν την κυβέρνηση ή ότι δεν θα παίρναμε τη δόση. Διαψεύστηκαν. Θα ήταν, λοιπόν, μια καλή αφορμή για να επανεξετάσουν τη στάση τους αλλά και για τον κ.Τσίπρα να αποδείξει ότι δεν είναι αρχηγός υπό ομηρεία.

ΕΘΝΟΣ 15/11/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου