Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012




ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΝΕΦΕΛΙΜ


Παράξενα και αντιφατικά πράγματα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια πλευρά επιχειρείται η ομογενοποίηση του χώρου με την κατάργηση των συνιστωσών και τη δημιουργία ενιαίου κόμματος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιχειρείται άνοιγμα σε πολιτικούς χώρους, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Καμμένου, με διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Την ώρα, όμως, που επιχειρείται το άνοιγμα, μέσα στο κόμμα ακούγονται φωνές για «φέις κοντρόλ», να μην αφήσουν να μπούνε στο ιερό της Αριστεράς τα «ποντίκια» που εγκαταλείπουν το πλοίο του δικομματισμού.
Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το θέμα το ξεκίνησε σε συνέντευξή του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με μια αμφιλεγόμενη διατύπωση. Δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε εμείς τις θέσεις μας, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προκειμένου να συνεργαστούμε με τον κ. Καμμένο. Στην αμέσως επόμενη πρόταση, ωστόσο, υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο. Αν στα μείζονα θέλουν να συνδράμουν ?σ.σ. στην καταγγελία του Μνημονίου-, τότε είναι προφανές ότι αυτό θα το επαναπροσδιορίσουμε.
Είναι δικαίωμα του καθενός, βέβαια, να συμμαχήσει και με τον διάβολο, προκειμένου να προωθήσει ό,τι θεωρεί ο ίδιος σημαντικό. Η καταγγελία του Μνημονίου, ωστόσο, όπως μας έχουν εξηγήσει, θα πάρει μία ημέρα, ένα μόνο άρθρο που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Μετά; Για να μην καταλήξουμε σε ανακρίβειες, αναζήτησα τα περιθώρια της συνεργασίας σε ένα επίσημο κείμενο των ΑΝΕΛ, την «Εθνική Αντιπρόταση». Δεν ήταν εύκολο. Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αφορά συγκεκριμένες προτάσεις, άλλες αυτονόητες, άλλες όχι τόσο και, πάντως, οι περισσότερες με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό. Την κατάργηση, για παράδειγμα, του νόμου για την ιθαγένεια, αλλά τη χορήγηση ιθαγένειας σε όσους επενδύουν στην Ελλάδα - με άλλα λόγια τον εκπλειστηριασμό της ελληνικής υπηκοότητας. 'Η πάλι την αλλαγή των όρων εμπλοκής των σωμάτων ασφαλείας - να πυροβολούν πιο εύκολα, δηλαδή.
Αλλες προτάσεις, πάλι, υποδηλώνουν εμμονές δύσκολα κατανοητές από τους απλούς θνητούς - την αγορά, για παράδειγμα, όλων του χρυσών αντικειμένων που εκποιούν οι πολίτες στα ανταλλακτήρια χρυσού από μια Νέα Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα (κρατική) που θα ιδρυθεί ή την αγορά ελικοπτέρων (Σινούκ) από το υπουργείο Τουρισμού για τη μεταφορά τουριστών στα νησιά!
Ας μην είμαστε προκατειλημμένοι, ωστόσο, προφανώς αυτά θα παγώσουν. Τα βασικά μετράνε. Επιχείρησα, λοιπόν, να διεξέλθω το οικονομικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ. Ούτε αυτό ήταν εύκολο. Παρά την ενασχόληση με τα οικονομικά, η ορολογία με δυσκόλεψε. Ενα παράδειγμα: «Ως διέξοδος παρουσιάστηκε η έωλη εγχώρια διαμεσολάβηση πάσας μορφής ακόμα και ως δημιουργία προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών ούτως ώστε να έχει λόγο ύπαρξης».
Καταλάβατε; Αν όχι, πάντως, ακολουθεί ένα διαφωτιστικό παράδειγμα: «Αν χρησιμοποιήσεις σφυρί για να καρφώσεις μια πινέζα που κρύβεται δίπλα σε ένα καρύδι, η πινέζα θα καταλήξει να πλέει μέσα στο λιωμένο καρύδι». Τόσο απλά.
Ούτε και αυτό, δυστυχώς, είναι επαρκές. Γιατί όπως εξηγούν, λόγω της θεσμικής ανεπάρκειας της χώρας, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή υγιών πολιτικών πριν τεθούν «υπερκομματικές» βάσεις. Ποιες; Μα να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου! Με μια μονοκονδυλιά πάει η συνταγματική διάκριση των εξουσιών! Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση που, όπως μας εξήγησε ο κ. Καμμένος, θέλει να επιβάλει έναν αριθμό μητρώου σε όλους μας.
Κατόπιν αυτών, το «φέις κοντρόλ» απέκτησε το πραγματικό του νόημα. Μην περάσει και κανένα νεφελίμ, βρε αδερφέ!

ΕΘΝΟΣ 24/11/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου